גנוב את הסרט הזה / אבישי אביטל

דור שלם גדל לתוך מציאות שבה שיתוף קבצים הוא מובן מאליו, כל נער או נערה יודעים למשל שעל בגדים ואוכל משלמים אבל מוסיקה וסרטים מורידים באינטרנט, "כולם עושים את זה"... כאשר תעשיות המדיה נלחמות בשיתוף הקבצים הם נלחמות בעצם קיומו של האינטרנט שהוא שיתוף והפצה של מידע. לכן היום בלתי אפשרי לעצור את תופעת השיתוף באינטרנט, ולשלטונות אין הרבה מה לעשות. המהפכה לשיתוף מידע בעיצומה ולא ניתן לעצור אותה

האם זה דבר טוב או רע שלמכור מדיה ביחידות מוגנות הופך ליותר ויותר בלתי אפשרי?
ערוצי הכבלים של שנות השבעים נחשבו גם הם להפצה לא חוקית של מדיה. מכשירי הוידיאו ובהמשך צריבות הדיסקים גם נחשבו להפצה לא חוקית של המדיה.
העתקה והפצה של מידע התחיל הרבה יותר מוקדם בהיסטוריה, עוד במאה השש עשרה מידע אוכסן מאחורי סורג ובריח.
ברגע שהומצאה מכונת הדפוס, יחסו אותה לעבודת השטן. המדפיסים נרדפו ע"י השלטונות והדפסת המידע התבצעה במחתרת. הציבור היה רעב למידע מודפס והמדפיסים סיפקו את רעבונם. בשלב מסוים הבינו השלטונות כי לא ניתן לעצור את מהפכת המידע המודפס, העתקתו והפצתו לכולם, ולכן הפסיקו לרדוף את המדפיסים. השלטון הוחלף ונולדה תקופה חדשה עם תרבות העיתונות הכתובה והספרים לכל דורש.

הרצון להעתיק אין לו שום קשר לטכנולוגיה אלה לאיך תרבות נוצרה. טכניקת העתקה הובילה אותנו לאן שהגענו. מהרגע שנולד תינוק הוא מעתיק את התנהגות הוריו.
שיתוף הוא לב הקיום שלנו כבני אדם חברתיים. למשל תקשורת שהיא הצורך לדבר או להקשיב היא פעולת שיתוף.
האינטרנט נולד בגלל הצורך שלנו למצוא דרכים יעילות יותר לשיתוף מידע.
רעיון האינטרנט הוא לאפשר לכולם בצורה שווה וללא מרכז שולט לשתף את המידע באותו הזמן וללא מגבלות או שליטה.
כל טכנולוגית רשת האינטרנט בנויה על שמירה לזיכרון, העתקה והפצה למקום אחר ברשת.
אנשים אוהבים ליצור ולשתף והטכנולוגיה הופכת את השיתוף והיצירה לקלה יותר, ברגע שמדיה עולה לאינטרנט מדובר בזמן קצר מאוד עד שהיא תהיה נגישה לכולם.
דור שלם גדל לתוך מציאות שבה שיתוף קבצים הוא מובן מאליו, כל נער או נערה יודעים למשל שעל בגדים ואוכל משלמים אבל מוסיקה וסרטים מורידים באינטרנט, "כולם עושים את זה"... כאשר תעשיות המדיה נלחמות בשיתוף הקבצים הם נלחמות בעצם קיומו של האינטרנט שהוא שיתוף והפצה של מידע. לכן היום בלתי אפשרי לעצור את תופעת השיתוף באינטרנט, ולשלטונות אין הרבה מה לעשות. המהפכה לשיתוף מידע בעיצומה ולא ניתן לעצור אותה.

אז מה צופן העתיד?
האם אנו לפני מהפכה כדוגמת מהפכת הדפוס?
הפחד הגדול של תעשיות המדיה תאמינו או לא זה לא השיר שהורדתם דרך תוכנת שיתוף כזאת או אחרת, אלה שבכל רחבי העולם אנשים יוצרים מוסיקה, סרטים, תוכנות מחשב ועוד... רק כדי ליצור ולא כדי לעשות רווח. טכנולוגיית שיתוף הקבצים והאינטרנט מאפשרת לכל אחד מאיתנו להפוך מצרכן מדיה ליוצר מדיה, זאת התחלה של עיצוב מחדש של התרבות ושל החברה שבה אנו חיים.
בימים אלה אנו לוקחים חלק במהפכה שתעצב מחדש את החברה האנושית ואת תכני המדיה שאנו צורכים. לכל אחד יש את האפשרות לביטוי עצמי, אין מוסדות או חוקים המגבילים אותנו ליצור בדרך שלהם. יצירה נולדת לשיתוף ואין לנו ממה לדאוג אנו החברה האנושית נמצא יחד את הדרך לתמוך ביוצרי המדיה השונים. המדיה בעידן החדש נוצרת כי רצינו ליצור אותה לעצמנו ולא למטרת רווח. אנו יכולים ליצור מוסיקה טובה ותכני בידור אחרים ללא התעשיות הגדולות שכל מטרתן היא רווח.
כולנו חלוצים בעולם שיתוף המדיה החדש, עשית כסף היא לא המטרה ליצירה, אלה היצירה היא המטרה.

בשנת 2006 החלה סידרת סרטים דוקומנטריים בשם "גנוב את הסרט הזה" שבהם מעלים את שאלת הקיום של משתפי הקבצים באינטרנט והאתרים התומכים בהם.

בסרט הראשון מתחילים בעובדה ששיתוף הקבצים החל גל ענק של שינוי בעולם. הסרט צולם בשוודיה ומתמקד בפשיטה המשטרתית על צוות האתר "פירט ביי", בעקבות לחץ תעשיות המדיה בהוליווד על השלטונות בשוודיה. לאחר שסגרו את "פירט ביי", נוצר הד תקשורתי גדול ובלחץ הציבור הותר לצוות האתר להמשיך ולפעול, ולשלטונות נותר רק לעמוד מול הלחצים שהגיעו מהבית הלבן.

הסרט השני בסדרה של "גנוב את הסרט הזה" מרחיב את הנושא ונוגע בליבת התופעה שהיא השינויים הענקיים שאנו חווים ממש ברגע זה בדרך שבה אנו יוצרים, מפיקים, מפיצים וצורכים מדיה. הסרט עוזר עד מאוד לראות בעזרת מומחים והעוסקים בתחום לאן החברה האנושית מתפתחת בכל הקשור לשיתוף מידע. מומלץ לראות

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

חפש בבלוג זה